Twoja pierwsza kawa w życiu: czy pamiętasz, co to było? Co pomyślałeś, gdy ją wypiłeś?
Wypiłem ją w Berlinie i dostałem od mojego ojca mając 9 lat. Było to cappuccino, po którym byłem mocno podekscytowany i pobudzony przez resztę dnia. Od tamtej pory piłem je bardzo często:)
Jaka jest twoja ulubiona kawa? Jakie ziarno i jaką metodą przygotowywane?
Espresso… Z jakiego ziarna? Świeżo wypalonego ziarna specialty. Pochodzenie nie ma aż takiego znaczenia, choć preferuję kawy z Ameryki Centralnej.
Najgorszą kawę w życiu wypiłeś w…?
We własnym domu, sam ją parzyłem:)
A najlepszą kawę w życiu wypiłeś w…?
Jest kilka takich miejsc, gdzie wypiłem kawy, które do dziś pamiętam. Pierwsze miejsce to niewielka kawiarenka w Sopocie – Bookarnia. Sporo lat temu – będąc z Leszkiem J. na espresso u Marka Z. Było to espresso przygotowane z mieszanki 4 arabik, w czasach, kiedy nie wiedziałem, czym jest specialty coffee. Smak i wrażenie, jakie na mnie wywarł ten konkretny napar pozostały w mojej pamięci do dziś. Długo czekałem na kolejne takie:)
Doczekałem się mniej więcej dwa lata temu w Kafo Kawiarni w Gliwicach z ręki Pawła S. Potem kilka razy w palarni kawy, dla której pracuję – z ręki Michała P. i Eli C. Ethiopia Yergacheffe i Panama Geisha nigdy nie smakowały mi tak bardzo, jak od nich.
Żeby nie było, że spijam tylko espresso – pamiętam jak dziś kawę, którą zaparzył mi Łukasz J. kiedy odwiedzałem do w sali szkoleniowej Warsaw School of Coffee w 2012 roku. Kawę tą przygotował w Syphonie.
Pijesz kawę, bo…
… bo żyję!
Ile dziennie wypijasz kaw?
Tyle, ile mogę lub tyle, na ile mam ochotę, choć bywają dni, kiedy nie piję w ogóle… Każdy musi przechodzić odwyk co jakiś czas.
Najlepsza kawiarnia, w jakiej byłeś?
Nie ma dla mnie najlepszej kawiarni, są najciekawsi, najbardziej zaangażowani ludzie, którzy je tworzą, a tych jest coraz więcej
Idealna kawiarnia powinna…
… być tworzona przez ludzi zaangażowanych w swoją pracę, w kawę, w ludzi, z którymi i dla których pracują. Wszystko to miłość… różnego typu
Idealny barista powinien…
… skupić się w równym stopniu na kawie, sposobach jej przygotowania i podania jak i na ludziach, z którymi i dla których pracuje.
Z branżą kawową związałeś się, bo…
… lubię ludzi i kawę:)