W efekcie współpracy wrocławskich marek powstało wyjątkowe piwo z dodatkiem kawy

Etno Cafe i Browar Stu Mostów łączą siły. W efekcie współpracy dwóch rzemieślniczych marek rodem z Wrocławia powstało wyjątkowe piwo WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO, którego oficjalna prapremiera odbędzie się jutro, 14 lutego, w Browarze Stu Mostów.
Nowy produkt to kombinacja doświadczenia Etno Cafe w produkcji Cold Brew Coffee, kawy macerowanej na zimno, z wiedzą browarników Browaru Stu Mostów.


Piwo z brazylijską duszą
Łączenie kawy z piwem kraftowym to jeden z najciekawszych browarniczych trendów ostatnich lat. Jego źródłem są zmiany, jakie w ostatnich latach można zaobserwować na rynku kawy i piwa – moda na kraftowe marki i rosnąca świadomość klientów, szukających wysokiej jakości produktów.


Fot. Browar Stu Mostów

– Kooperacja z Etno Cafe, to dla nas niebywała okazja do współpracy ze specjalistami od rzemieślniczej kawy najwyższej jakości. I to tutaj, lokalnie, we Wrocławiu – powiedziała Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów. – Dzięki ich wiedzy z zakresu Cold Brew mogliśmy łatwo zawęzić nasze poszukiwania do konkretnych rodzajów i odmian kawy.


Kawa użyta przy produkcji WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO została wybrana na podstawie przeszło stu prób. Najlepiej pasujący okazał się blend dwóch odmian: brazylijskiej, intensywnej Yellow Bourbon (70%) oraz etiopskiej Yirgacheffe (30%). W efekcie powstało czarne, esencjonalne piwo pełne aromatów świeżo zaparzonego espresso, czekolady i karmelu. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla.


Co to jest nitro?
Browar WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO produkowany jest metodą nitro, która polega na dodawaniu obojętnego gazu do piwa. Azot nadaje lekkości i ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną. Po przelaniu piwa do szklanki tworzy się efekt kaskadowy, który polega na powstawaniu niezliczonej ilości bardzo małych pęcherzyków. Taki typ piany jest nieosiągalny przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.


– Kraftowa kawa ma więcej zastosowań niż mogłoby się wydawać – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe. – Piwo Browaru Stu Mostów to pierwszy krok do wykorzystania naszego doświadczenia w innych produktach. Obecnie prowadzimy np. badania nad rozwiązaniami, które pozwolą wykorzystywać fusy pozostałe po zaparzeniu kawy do tworzenia suplementów diety, czy produktów kosmetycznych.