Wśród wielu sposobów przygotowania kawy, forma serwowania jej na zimno zyskała sobie w ostatnich latach ogromną popularność. Miłośnicy kawy z cold brew cenią ją za pełny, głęboki smak, wydobywany dzięki specjalnemu procesowi przygotowania. Ten sposób przygotowywania kawy stał się na tyle popularny, że trafił także do oferty Starbucks.

Przerzuć się na zimne orzeźwienie!

Cold brew zmienia postrzeganie kawy – okazuje się bowiem, że do jej przygotowania nie potrzeba wrzątku. Cold brew, czyli kawa parzona na zimno (chociaż słowo „parzona” nie do końca pasuje, ale nie mamy w polszczyźnie innego), swoją światową popularność zyskuje dzięki orzeźwiającym właściwościom. Jako pierwsi tę metodę przygotowania kawy wypróbowali Japończycy, którzy dzięki specjalnemu, wielogodzinnemu procesowi parzenia, zdołali wydobyć z ziaren niespotykaną głębię smaku.

Dzięki powolnemu parzeniu na zimno otrzymujemy zupełnie inny smak niż w procesie gorącego parzenia. Cold Brew nie zawiera tyle intensywnej goryczy, co kawa parzona standardowo. Jest naturalnie słodsza

– tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master.

Warto pamiętać, że kawa ta ma niską kwasowość, co jest korzystniejsze dla żołądka, a jednocześnie uwalnia też większą ilość kofeiny, co sprawia, że świetnie sprawdza się jako napój pobudzający.

Cold Brew jest łatwa do przygotowania w domu, ale wymaga czasu. Rezultat może być też różny w zależności od sposobu filtrowania, długości procesu parzenia czy rodzaju wykorzystanych ziaren. Wiedząc, że nie każda mieszanka ziaren kawy nadaje się do przyrządzenia Cold Brew, Starbucks jako pierwszy stworzył mieszankę specjalnie odpowiadającą wymogom tej szczególnej receptury. Połączenie ziaren pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki zamknięte w Starbucks Cold Brew Blend, nadaje jej czekoladowy smak z cytrusową nutą, który rozkwita dzięki wielogodzinnemu parzeniu na zimno.

Jak samemu przygotować Cold Brew?:

Krok 1. Zmieloną kawę Starbucks Cold Brew Blend wsyp do naczynia i zalej wodą w temperaturze pokojowej.

Krok 2. Wymieszaj i odstaw do nasiąknięcia na ok. 20 godzin

Krok 3. Następnie przelej całość używając dostępnego filtra do kawy

Krok 4. Uzyskaną esencję kawy rozcieńcz w szklance.

Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu. Kawa Starbucks Cold Brew Blend świetnie smakuje też z dodatkiem mleka lub syropu smakowego Starbucks.

Smacznego!