Picie dużych ilości kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dobre wieści dla wszystkich miłośników kawy. Naukowcy z The Harvard School of Public Health przeanalizowali  badania prowadzone na całym świecie, które dotyczyły powiązań pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Precyzyjnie rzecz ujmując, przedmiotem ich zainteresowania była cukrzyca insulinoniezależna, zwana także cukrzycą typu 2. Jak wykazała analiza, obejmująca badania przeprowadzone na osobach chorych oraz osobach zagrożonych wystąpieniem cukrzycy typu 2, picie kawy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby.
Wśród osób z grupy ryzyka, które wypijały przynajmniej sześć filiżanek kawy dziennie, zapadalność na cukrzycę typu 2 była mniejsza aż o 33 proc. niż w grupie osób zagrożonych cukrzycą, które nie pijały kawy w ogóle. Ciekawe jest to, że tak dobre wyniki osiągali tylko ci spośród badanych, którzy wypijali bardzo dużo kawy – wśród badanych pijących jedną filiżankę dziennie zauważono tylko nieznaczny, zaledwie 9-proc. spadek zachorowalności.
Niestety na razie nie udało się ustalić, jaki dokładnie składnik kawy ma tak dobroczynny wpływ na ludzki organizm.