Mąka kawowa to kolejny pomysł na zagospodarowanie kawy bądź pozostałości po niej.
Amerykańska firma CF Global Holdings, Inc. ma pomysł na zagospodarowanie pulpy, która powstaje po wydobyciu ziarna z owoców kawy. Kawowa miazga traktowana była dotychczas jako kłopotliwy i zbędny produkt uboczny.  
Jak się jednak okazuje, po jej wysuszeniu i zmieleniu powstaje smaczna i odżywcza mąka, którą na wiele sposobów można zastosować w żywieniu. Jak zaznacza producent, mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka, potasu i żelaza. Zawiera także kofeinę, ale w ilościach mniejszych niż kawa. Można z niej zrobić produkty, które robi się także ze zwykłej mąki – makaron, ciasta czy granolę.  
Mąka produkowana jest obecnie w 5 krajach: Stanach Zjednoczonych (kawa hawajska), Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie. Firma zwraca uwagę na korzyści, jakie produkcja kawowej mąki może przynieść środowisku. Po pierwsze, wykorzysta się to, co w tej chwili jest traktowane jako poprodukcyjny odpad – a jest go sporo, skoro co roku zbiera się 17 miliardów funtów ziaren. Dodatkową korzyścią jest fakt, że farmerzy uprawiający kawę uzyskają nowe źródło dochodów.