Jakie noworoczne postanowienia ma kilka osób związanych z branżą kawową?

Początek roku to okres postanowień noworocznych. Postanowiliśmy sprawdzić, co postanowiło kilka osób związanych zawodowo z branżą kawową. Oto, czego się dowiedzieliśmy…

Karina Pest, Java Coffee

Karina Pest

Rok 2016 zapowiada się jednym z najbardziej ekscytujących w moim kawowym życiu. Po pierwsze dlatego, że reprezentuję Polskę na światowych Mistrzostwach Cup Tasters w Szanghaju, a po drugie Java Coffee obchodzi swoje 15 urodziny i przede mną wiele kawowych pomysłów i projektów.

Nowy Rok zawsze sprzyja ustaleniu całej listy postanowień, ja podzielę się moją pierwszą piątką :

1. Wygrać Mistrzostwa Świata Cup Tasters 2016
2. Zacząć pisać bloga (tytuł już jest „Coffee Bean Salad”)
3. Zrobić sobie ‚kawowy’ tatuaż (projekt już jest :-)
4. Napić się kawy Cup of Excellence z Nikaragui, która zajęła pierwsze miejsce
5. Nauczyć się w końcu rysować tulipana na flat white

Magdalena Jurdziak, Starbucks Marketing Manager CE

Magdalena Jurdziak, Starbucks Marketing Manager CE

Dzięki pracy w Starbucks szczęśliwie udaje mi się dużo wyjeżdżać zawodowo. Od zawsze kochałam podróże, a przy odkrywaniu nowych miejsc na świecie zawsze towarzyszyła mi wyśmienita kawa Starbucks, która niezależnie od kraju, zawsze smakuje tak samo dobrze. Jako pamiątkę z tych wizyt zawsze przywożę kubek Starbucks dedykowany odwiedzanym miastom, tzw. City Mug. Mam już naprawdę imponującą kolekcję… Tak więc w Nowym Roku życzę sobie jeszcze więcej podróży, aby moja kolekcja mogła się stale powiększać.

Agnieszka Rojewska, Mistrzyni Polski Baristów 2015, zwyciężczyni Milano Latte Art Challenge

Agnieszka Rojewska

Może to zabrzmieć nieco dziwnie, ale moim może nie tyle postanowieniem co celem jest w końcu nauczyć się robić kawę. Tzn. robić ją tak żeby wiedzieć dlaczego stało się tak a nie inaczej, znać wszystkie czynniki i jak ich zmiana wpłynie na efekt. Uwielbiam kawę za jej nieprzewidywalnośc, ale chce załapać nad tym co robię chociaż miminum kontroli.

Marcin Rzońca, autor bloga popularcoffee.pl

Marcin Rzońca

Rok 2016 niech będzie dla mnie jeszcze bardziej kawowym rokiem. Chciałbym spróbować czegoś z azjatyckich palarni specialty i znów sięgnąć po coś z USA. Marzy mi się także, żeby wyjść z fazy grupowej w Mistrzostwach Polski Aeropress (jeśli uda mi się w ogóle na nie zapisać…). I nauczę się w końcu latte artu. Co przekłada się na postanowienie, że muszę kupić w końcu ekspres do kawy, a to z kolei pociąga za sobą kolejne marzenie noworoczne – pełny portfel!

Maciej Golonka, barista COSTA COFFEE POLSKA, zwycięzca Europejskiego Finału Mistrzostw Barista of the Year 2015

Maciej Golonka Barista of the Year

Na 2016 rok mam kilka wyzwań – zarówno w sferze prywatnej, jak i w życiu zawodowym. Moją pasją stały się alternatywne metody parzenia kawy i chciałbym doskonalić swoje umiejętności w tej dziedzinie. Posiadam już niezbędne urządzenia – drip, aeropress, frenchpress, młynek… Teraz nadszedł czas na testowanie różnych parametrów – temperatury, czasu parzenia, grubości mielenia ziarna i dzięki temu – odkrywanie nowych doznań smakowych. Szczególnie interesujące są dla mnie mieszanki kaw z rejonu Afryki – lubię te wyczuwalne nuty owocowo-kwiatowe.
Moim celem na ten rok jest również, by cała załoga kawiarni COSTA COFFEE w Galerii Krakowskiej umiała pięknie malować mlekiem klasyczne wzory latte art – a przynajmniej jeden z nich, np. mojego ulubionego tulipana. Będę ich w tym wspierał, pomagał, szkolił, by za kilka miesięcy móc z dumą powiedzieć, że w Krakowie pracują sami mistrzowie latte art.
Pierwsze tygodnie 2016 roku to także wytężona praca i niezliczone godziny treningu – zbliża się globalny finał konkursu COSTA COFFEE Barista of the Year. Postanowiłem pobić mój osobisty rekord w parzeniu perfekcyjnego espresso na czas. W ciągu 2 minut udaje mi się już przygotować 14 takich kubeczków – będę dążył do tego, by przed udziałem w konkursie dobić przynajmniej do dwudziestki. Chciałbym zaskoczyć jury udoskonaloną wersją mojego speciality drink, który przyniósł mi zwycięstwo na szczeblu europejskim. Wspólnie z babcią przygotowuję w tym celu domowy syrop szarlotkowy i mam nadzieję, że mój autorski napój kawowy podbije serca sędziów. Zbyt zuchwale zabrzmi, że to moje noworoczne postanowienie… ale marzę, by z Londynu wrócić już jako Champion of Champions Barista of The Year 2015.

Karolina Kosno, PR Manager Coffeedesk.pl

Karolina Kosno

1. Zorganizować najlepsze Mistrzostwa Polski Brewers w Kołobrzegu.
2. Polecieć na Mistrzostwa Świata Baristów do Dublina (preferencyjnie wspierając przyszłą Mistrzynię Polski Baristów 😉
3. Otworzyć kawowego bloga dla Coffeedesk.

Maciej Duszak, Vice Mistrz Polski Brewers 2015, ekspert do spraw wszelkich w Coffeedesk.pl:

Maciej Duszak

 1. Wygrać Brewersa. Ile razy można być drugim…
2. Zrobić 6 zer na kawie. Ale nie namalować, tylko zarobić.
3. Otworzyć kawiarnię Coffeedesk w Warszawie.

Marcin Kozicki, Head Trener Warsaw School of Coffee:

Marcin Kozicki Warsaw School of Coffee

  1. Zrobić Q- Gradera!
  2. Wstawić do domowej kuchni Black Eagle T3!:)
  3. Popracować tydzień przy zbiorze kawy w Nikaragui (Plantation Manager)
  4. Wprowadzenie w kraju obowiązku palenia w piecach alternatywnym źródłem energii –  coffee cakes!
  5. Chciałbym koniecznie spróbować kaw z wysp Zielonego Przylądka.