Na Mistrzostwach Polski Barista 2016 swoją dominację na krajowej kawowej scenie potwierdziła Agnieszka Rojewska.

Mistrzostwa Polski Barista

Mistrzostwa Polski Barista, które odbyły się niedawno w Katowicach, wyłoniły najlepszych baristów w naszym kraju. Na podium obyło się bez specjalnego zaskoczenie i bez rewolucji – Mistrzynią Polski Barista 2016 została Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, która w ten sposób powtórzyła swój sukces sprzed roku. Stara/nowa Mistrzyni będzie reprezentować Polskę podczas Mistrzostw Świata Barista (World Barista Championship), które w tym roku odbędą się w Dublinie (Irlandia) 22-25 czerwca.

Agnieszka Rojewska

Dla Agnieszki to nie tylko kolejny tytuł najlepszego baristy w naszym kraju, ale także kontynuacja znacznie bogatszego pasma sukcesów. Na początku lutego Agnieszka zajęła pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Latte Art (również w tym przypadku dokonała tego powtórnie), a wcześniej zdobyła tytuł najlepszej podczas Milano Latte Art Challenge.

A na pudle także…

Drugie miejsce zajął Arkadiusz Domurad (na zdjęciu w środku) reprezentujący Colours of Coffee oraz Coffee Design z Warszawy, a na trzecim miejscu znalazł się Mariusz Szyszka (pierwszy z lewej) reprezentujący warszawską sieć kawiarni Green Cafe Nero. Warto przy okazji przypomnieć, że Arkadiusz na wspomnianych wyżej Mistrzostwach Polski Latte Art zajął trzecią lokatę.

Medaliści Mistrzostwa Polski Barista 2016

W zawodach wzięło udział 14 baristów. Pierwsze dwa dni trwały eliminacje, które wyłoniły finałową szóstkę. Zawodników oceniały dwa składy sędziowskie, każdy złożony z czterech sędziów sensorycznych i dwóch technicznych, a także sędziego głównego. Nad całością wydarzenia czuwał reprezentant World Coffee Events – John Arlid Stubberud.

Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody kawowe. Wymagają od uczestników perfekcji w parzeniu espresso i drinków kawowych na bazie espresso. Niezbędna jest doskonałość techniczna, a także szeroka wiedza na temat kawy, którą trzeba zaprezentować w ciągu zaledwie 15 minut przygotowując i serwując jednocześnie 4 espresso, 4 napoje mleczne oraz cztery drinki dowolne na bazie espresso.

Zawody odbyły się pod patronatem Polskiego Oddziału Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE). Konkurencja ta jest organizowana na świecie od ponad 15 lat. Trofeum światowe nigdy nie przypadło kobiecie, ani żadnemu reprezentantowi Polski – najwyższy czas na zmianę!

Relację foto z MPB 2016 można znaleźć na profilu Mistrzostw: Mistrzostwa Polski Barista

Agnieszka Rojewska gościła już na łamach serwisu Rynek Kawy, polecamy więc lekturę:

Najlepsza barista AD 2015

Najlepsze kawy 2015 r. według Agnieszki Rojewskiej