Mistrzostwa Polski już po raz drugi wyłoniły najlepszych w Polsce specjalistów zajmujących się wypalaniem kawy.

Podczas tegorocznej edycji Mistrzostw Polski Roasting 2019 najbardziej cenione palarnie kraju reprezentowało 13 uczestników. Zwyciężył Mateusz Karczewski z Audun Coffee, drugi był Anton Pisnia z Paloma Coffee, a trzeci Krzysztof Zamęcki z Etno Cafe.

Trzydniowe zmagania

Mistrzostwa Polski Roasting podzielone były na trzy etapy. Pierwszym z nich jest ułożenie roasting planu po uprzednim zapoznaniu się z piecem. Uczestnicy muszą zaplanować stworzenie swojego autorskiego blendu, czyli mieszanki trzech wybranych kaw. Żeby nie było zbyt łatwo, każda z użytych kaw musi stanowić co najmniej dziesięć procent przygotowanego blendu. Po próbnym wypalaniu kawy każdy z roasterów jest zobowiązany przedstawić kapitule sędziowskiej skończony roasting plan, na podstawie którego kwalifikuje się lub nie do kolejnego etapu. Liczy się tu nie tylko wyobraźnia, ale przede wszystkim precyzja i analityczny umysł.

Druga część rywalizacji to roasting – wypalanie blendu i singla, czyli kawy speciality z pojedynczych plantacji. Pięciu niezależnych sędziów ocenia w tym etapie przede wszystkim zgodność z przedstawionym dzień wcześniej planem. Wreszcie, trzeci dzień to sprawdzian wiedzy teoretycznej, czyli green grading, podczas którego uczestnicy dostają próbkę zielonego ziarna. Ich zadaniem jest wizualna ocena jego jakości i znalezienie ziaren z defektami.

Uffff…. jak widać, nie jest łatwo być roasterem, a jeszcze trudniej jest być roasterem, który sięga po laur w zawodach. Na szczęście są śmiałkowie, którzy nie boją się swoich kwalifikacji poddać weryfikacji.

Rosnące zainteresowanie kawą kraftową

Udział w mistrzostwach to dla mnie nie tylko ogromne wyróżnienie, ale i duża frajda – powiedział Krzysztof Zamęcki, Head Roaster Etno Cafe. – Cieszy dużo większe zainteresowanie zawodami w porównaniu z rokiem ubiegłym. Myślę, że to efekt coraz większego zainteresowania kawą kraftową, która wypala się już w blisko trzystu polskich palarniach.

Krzysztof Zamęcki, Etno Cafe

Mamy kilku zawodników, którzy w ostatnich latach udowodnili, że w kategorii roastingu prezentujemy bardzo wysoki, światowy poziom. Niełatwo było pokonać konkurencję, dlatego sukces tym bardziej cieszy. Myślę, że już niebawem to my, Polacy będziemy rozdawać karty w tej konkurencji – powiedział Mateusz Karczewski z Audun Coffee.

Na Mistrzostwach Polski Roasting 2019 pojawiły się reprezentacje największych palarni z całego kraju. Organizatorem wydarzenia jest Specialty Coffee Association (https://sca.coffee/), organizacja integrująca zarówno indywidualnych baristów, jak i kawiarnie, palarnie, hotele, dystrybutorów i producentów.

Więcej informacji o Mistrzostwa Polski Roasting 2019 można znaleźć na profilu https://www.facebook.com/scapl/, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące ten artykuł.