Kawowe best of the best roku 2015 subiektywnym okiem Macieja Duszaka, czyli autora bloga Arabean.pl


Jaka była najlepsza kawa Anno Domini 2015 według Macieja Duszaka?


 

Tweega Espresso

Palarnia: Audun Coffee

Wyśmienita kawa z Tanzanii wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015. Kiedy spróbowałem jej pierwszy raz byłem totalnie rozczarowany, ale kilka minut przy ekspresie wystarczyło by z kawy wyciągnąć niespotykaną kompleksowość, słodycz i głęboką kwasowość przypominającą owoce leśne. Do tego niesamowity aromat wypieków, biszkoptów i długi, czysty posmak. Zdecydowanie jedno z najlepszych espresso jakie piłem w życiu. Kawa była również stabilna, piłem ją codziennie po kilka razy i zawsze smakowała wyśmienicie.


Etiopia Hunkute

Palarnia: Tim Wendelboe

Gdybym mógł, codziennie piłbym kawy od Tima Wendelboe. Tegoroczne Hunkute było kwintesencją Etiopii – kwiaty, kwiaty i jeszcze więcej kwiatów w aromacie, aż kręciło w nosie. W smaku czysta, o pełnym body i cytrusowej kwasowości. Niesamowicie gładka i do tego słodka, a na dodatek bardzo łatwo było zaparzyć ją dowolną metodą. Fenomenalna kawa, na którą czekam co roku.


Etiopia Konjo

Palarnia: Gardelli Coffee Roaster

Trzecie miejsce na podium zajmuje Etiopia Konjo od Rubensa Gardelli. Kawa trudna w obyciu i wymagająca dużej wprawy oraz najlepszego sprzętu podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Kiedy jednak udało się ją ustawić, odwdzięczała się aromatem truskawek, konfitury różanej i herbaty. Lekkie body, kwasowość jaką określa się mianem „sparkling” przywoływały wspomnienie lata w zimne i deszczowe jesienne dni. Bardzo charakterna kawa, czysta i pełna, a jednocześnie delikatna.


Etiopia Amaro Gayo

Palarnia: Kofi Brand

Kawa, która w ofercie Kofi znajduje się od dawna. Smakuje różnie, w zależności od humoru roastera. I na taki właśnie, doskonały wypał trafiłem w lecie. Sucha obróbka, która dała mnóstwo słodyczy, przyjemna, jeżynowa kwasowość okraszona porządnym body i gładką konsystencją. Do tego brak charakterystycznych dla naturala „brudnych” akcentów. Słodka, kompleksowa i intensywna kawa, chciałbym by smakowała tak zawsze!


Kenia Kiriani Tereisa

Palarnia: Audun Coffee

Chyba najlepsza Kenia w tym roku. Słodka, truskawkowo-rabarbarowa, intensywna i czysta. Świetne, pełne body sprawiało, że smakowała jak owocowy kompot. Jak na Kenię, bardzo zaskakująca. Szkoda, że tak szybko się skończyła.


Zapraszamy na stronę www.arabean.pl


Kawowe przeboje 2015 r. w opinii Agnieszki Rojewskiej (Mistrzyni Polski Baristów 2015) znajdziecie tutaj: Najlepsze kawy 2015 r. według Agnieszki Rojewskiej