Firma Nespresso oferuje nowy ekspres kapsułkowy, przeznaczony dla hoteli i restauracji. Urządzenie może przygotowywać 4 kawy jednocześnie.
Kawa jest absolutnie niezbędna w ofercie każdego hotelu czy restauracji – zwłaszcza w ofercie śniadaniowej. Nie wszędzie jednak niezbędny jest wykwalifikowany barista serwujący kawę z ekspresu manualnego. Istotne jest również to, że zwłaszcza podczas śniadań obsługa jest czasami zbyt zajęta przygotowywaniem i podawaniem posiłków, aby jeszcze zajmować się parzeniem kawy. W takich przypadkach można oczywiście zdać się na termosy z przygotowanym zawczasu napojem. W większości przypadków lepszy smak kawy zapewni jednak samoobsługowy ekspres – kapsułkowy bądź tradycyjny z ziarnami. Nie bez znaczenia może być również fakt, że takie urządzenie wygląda bardziej prestiżowo niż rząd najbardziej nawet eleganckich termosów.
Oczywiście producenci ekspresów kapsułkowych dostrzegają tę niszę na rynku kawy. Najnowsze urządzenie firmy Nespresso (część koncernu Nestle) jest skierowane właśnie do właścicieli hoteli czy restauracji, którzy z różnych powodów nie chcą bądź nie mogą mieć ekspresów manualnych obsługiwanych przez baristę. Ekspres Aguila, bo o nim mowa, zainteresuje zapewne właścicieli większych lokali. Jego cena to 50 000 złotych netto, czyli 61 500 brutto. Za dużo dla pensjonatu z kilkoma pokojami, ale w sam raz dla dużego hotelu czy popularnej restauracji.
Aguila wyposażona została w system codziennego półautomatycznego czyszczenia i płukania, pomagającego utrzymać urządzenie w czystości. Modułowa budowa oferuje wygodę – każda z części ekspresu działa niezależnie, a wiec kiedy jedna z nich nie pracuje, inne nadal mogą działać. Urządzenie informuje także o ilości zużytej kawy oraz o zapełnieniu pojemnika na wykorzystane kapsułki, powiadomi także, gdy tylko potrzebnie będzie odkamienianie.
Aguila automatycznie przechodzi w „tryb oszczędzania” po określonym czasie (od 1 do 60 minut), zaś w „tryb maksymalnego oszczędzania” po dłuższym nieużywaniu (od 60 do 720 minut), pobierając wtedy zaledwie 5 % prądu. 
Maszynę podłączyć można bezpośrednio do źródła wody, jest ona także wyposażona w pojemny (5 litrów) zbiornik na mleko, utrzymujący je w temperaturze 1-5°C. Efektywną obsługę  gości zapewni również pojemnik na aż 250 zużytych kapsułek oraz aż 6 bojlerów.
Aguila jest wynikiem współpracy Nespresso z Thermoplan AG – firmą specjalizującą się w tworzeniu nowoczesnych systemów do produktów mlecznych. Urządzenie zbudowane jest z wysokiej jakości materiałów (stal inox oraz aluminium). W ofercie dla przedsiębiorstw do dyspozycji jest osiem rodzajów mieszanek Grand Cru, zamkniętych w płaskich kapsułkach. Ekspres dostępny jest w rozwiązaniach dla biznesu w pakiecie z corocznym serwisem technicznym, dedykowaną obsługą klienta, dostawą kawy w ciągu 2 dni roboczych, całodobową infolinią i gwarancją.