Firma Nespresso wzbogaciła swoją ofertę o nową kawę – Bukeela ka Ethiopia.
Firma Nespresso w styczniu przedstawiła nową Grand Cru, będącą hołdem dla kolejnego kraju słynącego z uprawy kawy. Tym razem chodzi o Etiopię, a kawa Bukeela ka Ethiopia dołącza do kolekcji Pure Origin – kaw ściśle powiązanych z krajem pochodzenia. Bukeela ka Ethiopia – o intensywności 3 – dołącza do Dulsão do Brasil (intensywność 4), Rosabaya de Colombia (intensywność 6) i Indriya from India (intensywność 10), stając się czwartą w kolekcji Pure Origin.
Nowa kawa pochodzi z upraw zlokalizowanych w regionie Sidamo i w bujnych, prastarych lasach zachodniej części Etiopii. Pracując z farmerami z tzw. Regionu Narodów, Narodowości i Ludów Południa, znanego z odpowiednio płukanej Arabiki, wyselekcjonowali dwie ręcznie zbierane jej odmiany. Jędrne owoce zielonej kawy z płaskowyżu Etiopii sprawiają, że w nowej kawie wyczuwalne są dzikie, piżmowe nuty.
A co właściwie oznacza nazwa Bukeela ka Ethiopia? Słowo „Bukeela” pochodzi z języka amharskiego (oficjalny język Etiopii) i oznacza „ziarno”, zaś wyrażenie „ka Ethiopia” oddaje hołd krajowi pochodzenia i znaczy „z Etiopii”. Czyli po prostu "Ziarno z Etiopii".

Kawa Bukeela ka Ethiopia dostępna jest od 20 stycznia 2014 r. w cenie 1,76 zł za kapsułkę w butiku Nespresso, sklepie internetowym marki i poprzez infolinię. Do sprzedaży trafiają też opływowe, nierdzewne filiżanki Pixie Lungo o pojemności 160 ml w kolorystycznej tonacji kawy (cena: 95 zł za zestaw/2 sztuki).