Wyniki badania przeprowadzonego przez Tracy Ging pokazują, jakie podejście do kawy mają przedstawiciele różnych pokoleń Amerykanów. Czy podobnie jest w Polsce?
The Specialty Coffee Association of America (SCAA) opublikowało na swojej stronie nagranie wystąpienia Tracy Ging, poświęconego analizie pokoleniowej amerykańskich miłośników kawy. Jak się okazało, poszczególne generacje mieszkańców Stanów Zjednoczonych wykazują wyraźne różnice w traktowaniu kawy. Coraz wcześniej następuje kawowa 'inicjacja' – kiedyś kawę zaczynało się pić w wieku ok. 19 lat, obecnie po kawy regularnie sięgają już piętnastolatkowie. Coraz częściej kawa jest konsumowana poza domem: przedstawiciele grupy wiekowej 18-35 jest dwa razy częściej piją kawę poza domem, niż w domu. 
Czy podobne różnice między pokoleniami wystąpują różnież w Polsce? Na pewno tak, o czym zaważyła gwałtowna zmiana dostępności kawy w naszym kraju, która dokonała się w ciągu ostatnich 25 lat. Łatwo też zobaczyć, jaka grupa wiekowa dominuje w kawiarniach (zwłaszcza w kawiarniach z segmentu speciality oraz w kawiarniach sieciowych). Moda na kawiarnie sieciowe wśród młodzieży przekłada się również na obniżający się wiek inicjacji kawowej – wizyta w Coffeeheaven czy Starbucks jest dla wielu młodych osób naturalnym sposobem spędzania czasu. Część z tych osób na zawsze zostanie fanami 'sieciówek', ale dla wielu osób jest to dopiero zaproszenie do świata kawy, które może się zakończyć wizytą w kawiarni speciality. 
Całe wystąpienie Tracy Ging możecie obejrzeć tutaj: