Naukowcy z Oksfordu sprawdzili, jak kolor kubka może wpływać na ocenę smaku kawy 
Eksperyment angielskich naukowców nie był może przeprowadzony na szeroką skalę (zaledwie 30 uczestników), ale na pewno dał ciekawe rezultaty. Okazało się, że kawę podaną w białym kubku uczestnicy eksperymentu oceniali jako najbardziej gorzką. Natomiast kawę podaną w niebieskim naczyniu oceniano jako najsłodszą.
Jakie mogą być przyczyny takiej oceny smaku tego samego napoju? Zdaniem uczonych związane jest to z utożsamianiem koloru brązowego ze smakiem goryczy. Brązowy kolor, a dokładnie brązowy kolor kawy, jest dobrze widoczny na białym tle, dzięki czemu odczucie ‘gorzkości’ jest silniejsze. Autorzy eksperymentu sugerują, że odpowiednio dobierając kolor kubków w kawiarniach można manipulować odczuciami smakowymi klientów, tym samym skłaniając ich od używania mniejszej ilości cukru czy słodkich syropów.
 
Co ciekawe, ten sam zespół badaczy przeprowadził bardzo podobny eksperyment z udziałem ciasta z truskawkami. Jak się okazało, wypieki podawana na białych talerzach wydawały się o 10 % słodsze od tych samych ciast serwowanych na czarnych talerzach.
 
Źródło zdjęcia: theinteriorsaddict.com