Picie trzech filiżanek kawy dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko złośliwego raka wątroby aż o połowę.
Dobre wieści dla miłośników kawy. Analiza kilkunastu badań, którą opublikowało pismo „Clinical Gastroenterology and Hepatology”, wykazała, że osoby regularnie pijące kawę (nawet w małych ilościach) mają o 40 proc. niższe ryzyko zachorowania na złośliwego raka wątroby w porównaniu z osobami całkowicie unikającymi kawy. Badani, którzy wypijali dużo kawy (więcej niż jedna lub trzy filiżanki dziennie) mieli o 56 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego. W przypadku osób rzadko pijących kawę ryzyko było niższe o 28 proc.
Przypomnijmy, że według pisma „Cancer Causes & Control” picie co najmniej czterech filiżanek kawy dziennie o blisko 60 proc. obniża ryzyko nawrotu lub postępów raka prostaty.
Więcej informacji można znaleźć w serwisie Polskiej Agencji Prasowej 'Nauka w Polsce' http://bit.ly/18rXwLE