W polskiej firmie Przyjaciele Kawy wyhodowano kawowiec, który wydał plon.

Z owoców kawowca wyhodowanego w Przyjaciele Kawy przyrządzona zostanie pierwsza filiżanka kawy wyhodowanej w naszym regionie. Historię tego kawowca możecie zobaczyć na tym filmie: Przyrządzenie pierwszej kawy wyhodowanej w Polsce.

Mimo, że klimat panujący w Polsce nie sprzyja tej roślinie, jej uprawa w warunkach domowych jest możliwa. Należy jednak wspomnieć, że na pierwszy plon owoców kawowca trzeba było czekać siedem lat.
Jednym z najważniejszych etapów na całej drodze kawy jest obróbka. Wyróżnia się jej dwie podstawowe metody: suchą i mokrą. Do obróbki ziaren użyjemy metody mokrej, najczęściej stosowanej w kawowym przemyśle.

przyjaciele-kawy_zdjecie
Na początku procesu obróbki, przede wszystkim oddzielamy dojrzałe ziarna kawy od niedojrzałych. W trakcie selekcji owoce umieszcza się w specjalnym zbiorniku z wodą. Dojrzałe owoce kawowca toną, a uschnięte, wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami, pozostają na powierzchni wody.
Po oddzieleniu dobrych ziaren od złych, jak najszybciej usuwa się miąższ, bo jest on przyczyną fermentacji, która psuje jakość kawy.

W kolejnej fazie, ziarna kawy ponownie umieszcza się w wodzie. Na tym etapie odbywa się pożądana fermentacja oraz rozkłada się pozostała osłonka. W zależności od temperatury panującej w procesie fermentacji, odmiany kawy, ilości lub poziomu dojrzałości kawy, etap ten trwa od 6 do 72 godzin.
Po zakończeniu fermentacji, ziarna kawy płucze się wodą i jeszcze raz wykonuje proces selekcji dobrych i złych ziaren kawy.
Suszenie trwa od trzech do dwudziestu dni. Jego długość jest uzależnione od warunków przyrodniczych, poziomu wilgoci, wentylacji. Suszenie kończy się, gdy poziom wilgotności ziaren osiąga 12 %.

Przyjaciele Kawy
Po obróbce ziaren kawy odbywa się ich palenie. Jest to główny i chyba najważniejszy etap drogi, jaką przebywa kawa.
Podczas palenia zielone ziarna uzyskują brązowy kolor, kształtuje się smak, barwa i aromat kawy. Czas oraz temperatura wpływają na stopień palenia ziaren, który może być jasny, średni, ciemny lub bardzo ciemny. Mieszanki półsurowych ziaren umieszcza się w specjalnych zbiornikach, gdzie są one podgrzewane strumieniem gorącego powietrza tak długo, aż ich temperatura osiągnie 190-230 stopni.

Przyjaciele Kawy

Po zakończeniu procesu palenia, kawę trzeba zmielić. Można to robić w młynku ręcznym, ale lepszy jest automatyczny. Kawa jest mielona przez około 25 – 30 s.
Aby doświadczyć jak największej przyjemności z picia przyrządzonej kawy, najlepiej jest wybierać kubki o większym zakrzywieniu oraz grubszych ściankach, które lepiej utrzymują należytą temperaturę napoju podczas picia.

przyjaciele-kawy