Przepisy Lavazzy podczas 75. gali wręczenia Złotych Globów

Lavazza, włoska firma rodzinna i jeden z największych producentów kawy na świecie, ponownie miała zaszczyt piastować tytuł Oficjalnej Kawy ceremonii wręczenia Złotych Globów (Golden Globe Awards) – amerykańskich nagród filmowych, honorujących najlepszych twórców i wykonawców kina i telewizji.

Podczas 75. edycji gali, która odbyła się 7 stycznia br., Lavazza zamieniła lobby hotelu Beverly Hilton, w którym jak co roku miała miejsce ceremonia, w zaaranżowaną w nowoczesnym, włoskim stylu kawiarnię, zapewniającą nominowanym i zwycięzcom Złotych Globów, liderom branży i wszystkim innym gościom nadzwyczajne doświadczenia smakowe. W menu kawiarni znalazły się tak wyjątkowe pozycje, jak E-tonic – autorski coffee tail Lavazzy – koktajl powstały na bazie espresso, z ginem, tonikiem i imbirem, czy Sambuca Ambra – kawa serwowana w niezwyklej, inspirowanej kuchnią molekularną formie, przypominającej kroplę zastygłego bursztynu, w której zamknięte zostały smaki włoskich likierów (Frangelico lub Amaretto) i kawowego pudru Lavazza.

Goście mieli także możliwość skosztowania uznawanej za jedną z najlepszych kaw świata Kafy –- należącej do oferowanych przez Lavazzę kaw typu single origin. Kafa serwowana była w filiżankach z przygotowanej specjalnie na tę okazję limitowanej edycji. Kunsztownie zaprojektowane, przez połączenie eleganckiej czerni z elementami prawdziwego złota doskonale podkreślały ekskluzywny charakter ceremonii. Na miejscu obecni byli również eksperci z Centrum Szkoleniowego Lavazzy, którzy przygotowywali i serwowali te niezrównane kawowe kompozycje.

„Jesteśmy dumni, że po raz kolejny mogliśmy dzielić się doświadczaniem smaku prawdziwej włoskiej kawy
z gronem wybitnych osobowości Hollywood, podczas 75. gali wręczenia Złotych Globów. Obecność Lavazzy po raz drugi w roli Oficjalnej Kawy tej wyjątkowej ceremonii była dla nas zarówno okazją do przyłączenia się do samej uroczystości, jak i do kontynuacji naszej tradycji wspierania ‘najlepszych w sztuce’, w ramach realizowanych przez nas projektów, m.in. we współpracy z najbardziej uznanymi fotografami, czy światowej klasy muzeami, takimi jak Guggenheim w Nowym Jorku” – powiedział Carlo Colpo, dyrektor globalny Lavazzy ds. reklamy i mediów.

Ponad 120-letnia historia marki Lavazza, począwszy od odkrycia pierwszych mieszanek kawowych, po serwowanie pierwszego espresso w przestrzeni kosmicznej podczas projektu ISSpresso, pełna jest dowodów jej innowacyjnej natury i nieustannego dążenia do doskonałości. Ta chęć ciągłego odkrywania na nowo i wyrażania swojej pasji, to element, który łączy świat marki i twórców filmowych. Lavazza jest też przekonana, że za każdą wielką produkcją filmową zawsze stoi… świetna kawa.

Wrażenia gości strefy Lavazzy na gali wręczenia Złotych Globów były dokumentowane przez zespół @LavazzaUSA na Facebooku, Twitterze i Instagramie.

 

LAVAZZA E-TONIC

SKŁADNIKI
Na 1 koktajl
• 1 espresso (ristretto)
• 100 ml toniku
• 30 ml ginu
• 5 ml syropu
• 4 jagody jałowca
• 2 kawałki pokrojonego w długie zapałki imbiru
• kostki lodu

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania użytego w przepisie ristretto (tzw. krótkiego espresso), należy użyć dwukrotnie mniejszej ilości wody, niż w przypadku klasycznego espresso (15 ml) i skrócić nieco czas parzenia. Otrzymany w ten sposób napar jest wyjątkowo esencjonalny.

Szklankę do drinków o pojemności około 300 ml wypełnij w 2/3 kostkami lodu, dodaj syrop, a następnie gin i tonik, zamieszaj. Udekoruj drink kawałkami imbiru i dorzuć jagody jałowca. Na koniec delikatnie dolej kawę.

Aby drink był jeszcze bardziej aromatyczny można do przygotowania kostek lodu zamiast wody użyć toniku, zagotowanego z dodatkiem imbiru, jak na załączonym filmie (link), do każdej z kostek dodając przed zamrożeniem jagodę jałowca.

 

SAMBUCA AMBRA

SKŁADNIKI
• 100 ml likieru Sambuca (można użyć także likieru Frangelico lub Amaretto)
• 240 ml wody
• 60 g + 25 g cukru
• 7,5 g Gluco
• 1,6 g Xantany
• 1 g mielonej kawy
• 200 ml espresso
• do przygotowania kąpieli algininowej: 1 l wody i 5 g algininianu

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj 200 ml espresso z dodatkiem 25 g cukru.
Likier połącz w miseczce z wodą i podgrzej nieco w kuchence mikrofalowej. Dodaj cukier, Gluco
i Xantanę, wymieszaj przy użyciu rózgi, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodaj mieloną kawę i odstaw miseczkę z mieszanką do lodówki.
Używając blendera wymieszaj w szklanym naczyniu alginian z wodą, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną kąpiel algininową wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a następnie przelej do prostokątnego, szklanego naczynia, do poziomu 6 cm.
Używając łyżeczki (najlepiej sprawdzi się głęboka łyżeczka miarowa, taka jak do odmierzania np. kawy) nabieraj porcje przygotowanej wcześniej mieszanki i zanurzaj w wodzie algininowej, tworząc zgrabne kulki (sfery). Odczekaj około 1,5 minuty, tak by ścinki kulek nieco zgęstniały, a następnie odcedzaj każdą używając perforowanej łyżeczki i szybko przepłukuj w miseczce z czystą wodą. Układaj w płaskim plastikowym pojemniku ze słodkim espresso.
Serwuj przypominające bursztyn sfery Sambuca Ambra, po osuszeniu na papierowym ręczniku, np. na porcelanowej łyżeczce, jako oryginalny i bardzo wykwintny deser.