Nespresso stworzyło kulinarny przewodnik po kawach zharmonizowanych ze śniadaniami. Powstał on we współpracy z Martą Greber, autorką jednego z najapetyczniejszych kulinarnych blogów pt. „What should I eat for breakfast today” w myśl idei coffee pairingu – łączenia kawy z jedzeniem.
Blogerka przygotowała przepisy na perfekcyjnie śniadania skomponowane z mieszkankami Nespresso i ich nutami aromatycznymi. Kolejne części przewodnika będą ukazywać się raz w miesiącu. Inauguracyjna część przewodnika, dedykowana jest dwóm kawom: nowej Envivo Lungo oraz delikatnej Linizio Lungo. Pierwsza z nich, według firmy emanująca nutami drewna i pierników, została zestawiona ze słodkościami. Druga – łagodna mieszanka Arabik z Kolumbii i Brazylii, o wyczuwalnych nutach słodu i zbóż – skomponowana została z wytrawną, ziołową przekąską. Jak przekonuje producent, dzięki idealnej harmonii filiżanki kawy Nespresso i wyjątkowego śniadania – każdy poranek stanie się wyjątkowy.
Ziołowe tosty francuskie z łososiem
Składniki:
-
1 jajko
-
1/4 kubka mleka
-
1/2 łyżki posiekanej pietruszki
-
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
-
1/2 łyżki posiekanego tymianku
-
2 kromki ciabatty
-
3 plastry wędzonego łososia
-
Serek śmietankowy
-
Sól i pieprz
-
1 łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
-
W głębokim talerzu zmieszaj jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz.
-
Na średnim ogniu rozgrzej masło na patelni.
-
Pokrój ciabattę w kromki i kolejno każdą z nich nasącz masą jajeczną z punktu 1., następnie usmaż je na przygotowanej patelni, po dwóch stronach – każdą przez 2-3 minuty (aż się zarumienią).
-
Usmażone ciabatty wysusz na papierowym ręczniku.
-
Całość podawaj z ułożonym na wierzchu łososiem oraz serkiem śmietankowym. Na koniec posyp danie pietruszką i szczypiorkiem.
Zharmonizowana kawa:
Envivo Lungo – to intensywna kawa o wyczuwalnych nutach drzewa i pierników. Jej połączenie z wytrawnymi tostami z łososiem perfekcyjne podkreśla wyraźny smak, nie zakłócając jego głębi. Kawa przygotowana w wersji Lungo (110 ml), bez mleka.
Tarty migdałowe z owocami
Składniki:
-
1 szklanka mąki migdałowej
-
1 szklanka mąki pszennej
-
3/4 szklanki posiekanych migdałów
-
1/4 szklanki cukru trzcinowego
-
125 g zimnego masła
-
1 jajko
-
Jogurt grecki
-
Truskawki, jagody lub inne owoce
-
Kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
-
Posmaruj tłuszczem niewielkie foremki na tarty (około 8 sztuk).
-
Zmieszaj w misce mąkę, posiekane migdały oraz cukier.
-
Dodaj masło pokrojone w małe kostki i ugnieć ciastko rękoma tak, aby składniki się połączyły.
-
Uformuj kulę i obłóż ciasto folią aluminiową, następnie odłóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
-
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na grubość pół centymetra, wytnij okrągłe kształty i umieść je w formach na tarty.
-
Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
-
Gotowe tarty odstaw na bok i zaczekaj aż ostygną.
-
Ostudzone tarty wyjmij z foremek, po czym na każdej połóż łyżkę jogurtu. Na koniec udekoruj całość owocami oraz listkami mięty.
Zharmonizowana kawa:
Linizio Lungo podane z mlekiem (caffè latte) – podczas dodawania mleka do kawy wytrąca się lekki, kwiatowy aromat, który idealnie łączy się ze świeżymi owocami. Linizio Lungo podane z delikatną puszystą pianką, unoszącą się na wierzchu kawy, podanej w wysokiej szklance do latte.
Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi gruszkami i kawą Linizio Lungo
Składniki na ciasto:
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
-
2 jajka
-
1/2 szklanki oleju
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego
-
1/2 szklanki mleka
-
1 i 1/2 łyżeczki kawy
-
1/2 szklanki gorzkiego kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
-
2 gruszki
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
2 łyżki miodu
-
1/4 łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
-
Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Do rozgrzanej gofrownicy ostrożnie wlej ciasto, a następnie usmaż kilka porcji.
-
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.
-
Pokrój gruszki i wrzuć je na patelnię.
-
Dodaj do nich miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii, zamieszaj i smaż, aż miód zacznie „bąbelkować”. Mieszając, pokryj nim gruszki. Smaż całość aż owoce zmiękną.
-
Podawaj gofry z ułożonymi na wierzchu karmelizowanymi gruszkami.
Zharmonizowana kawa:
Linizio Lungo – łagodny smak kawy o aromacie słodu i zbóż idealnie komponuje się z kawowo-czekoladową nutą, zaś wyrazisty smak karmelizowanych owoców wspaniale podkreśla jej delikatność. Kawa przygotowana w wersji Lungo (pojemność 110ml) – bez mleka.
Partnerem serwisu Rynek Kawy jest sklep www.bogactwokaw.pl
Recenzje kaw, które otrzymaliśmy od www.bogactwokaw.pl znajdziecie tutaj: