Nespresso stworzyło kulinarny przewodnik po kawach zharmonizowanych ze śniadaniami. Powstał on we współpracy z Martą Greber, autorką jednego z najapetyczniejszych kulinarnych blogów pt. „What should I eat for breakfast today” w myśl idei coffee pairingu – łączenia kawy z jedzeniem.

Blogerka przygotowała przepisy na perfekcyjnie śniadania skomponowane z mieszkankami Nespresso i ich nutami aromatycznymi. Kolejne części przewodnika będą ukazywać się raz w miesiącu. Inauguracyjna część przewodnika, dedykowana jest dwóm kawom: nowej Envivo Lungo oraz delikatnej Linizio Lungo. Pierwsza z nich, według firmy emanująca nutami drewna i pierników, została zestawiona ze słodkościami. Druga – łagodna mieszanka Arabik z Kolumbii i Brazylii, o wyczuwalnych nutach słodu i zbóż – skomponowana została z wytrawną, ziołową przekąską. Jak przekonuje producent, dzięki idealnej harmonii filiżanki kawy Nespresso i wyjątkowego śniadania – każdy poranek stanie się wyjątkowy.

Ziołowe tosty francuskie z łososiem3_ziolowe_tosty_z_lososiem

Składniki:

  • 1 jajko

  • 1/4 kubka mleka

  • 1/2 łyżki posiekanej pietruszki

  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku

  • 2 kromki ciabatty

  • 3 plastry wędzonego łososia

  • Serek śmietankowy

  • Sól i pieprz

  • 1 łyżka masła do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu zmieszaj jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz.

  2. Na średnim ogniu rozgrzej masło na patelni.

  3. Pokrój ciabattę w kromki i kolejno każdą z nich nasącz masą jajeczną z punktu 1., następnie usmaż je na przygotowanej patelni, po dwóch stronach – każdą przez 2-3 minuty (aż się zarumienią).

  4. Usmażone ciabatty wysusz na papierowym ręczniku.

  5. Całość podawaj z ułożonym na wierzchu łososiem oraz serkiem śmietankowym. Na koniec posyp danie pietruszką i szczypiorkiem.

Zharmonizowana kawa:

Envivo Lungo – to intensywna kawa o wyczuwalnych nutach drzewa i pierników. Jej połączenie z wytrawnymi tostami z łososiem perfekcyjne podkreśla wyraźny smak, nie zakłócając jego głębi. Kawa przygotowana w wersji Lungo (110 ml), bez mleka.

Tarty migdałowe z owocami

2_tarty_migdalowe_z_owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki posiekanych migdałów

  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

  • 125 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • Jogurt grecki

  • Truskawki, jagody lub inne owoce

  • Kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

  1.  Posmaruj tłuszczem niewielkie foremki na tarty (około 8 sztuk).

  2.  Zmieszaj w misce mąkę, posiekane migdały oraz cukier.

  3. Dodaj masło pokrojone w małe kostki i ugnieć ciastko rękoma tak, aby składniki się połączyły.

  4. Uformuj kulę i obłóż ciasto folią aluminiową, następnie odłóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.

  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na grubość pół centymetra, wytnij okrągłe kształty i umieść je w formach na tarty.

  6. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15-20 minut.

  7. Gotowe tarty odstaw na bok i zaczekaj aż ostygną.

  8. Ostudzone tarty wyjmij z foremek, po czym na każdej połóż łyżkę jogurtu. Na koniec udekoruj całość owocami oraz listkami mięty.

Zharmonizowana kawa:

Linizio Lungo podane z mlekiem (caffè latte) – podczas dodawania mleka do kawy wytrąca się lekki, kwiatowy aromat, który idealnie łączy się ze świeżymi owocami. Linizio Lungo podane z delikatną puszystą pianką, unoszącą się na wierzchu kawy, podanej w wysokiej szklance do latte.

Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi gruszkami i kawą Linizio Lungo

1_gofry_kawowo_czekoladowe

 

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy

  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 2 gruszki

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

  2. Do rozgrzanej gofrownicy ostrożnie wlej ciasto, a następnie usmaż kilka porcji.

  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.

  4. Pokrój gruszki i wrzuć je na patelnię.

  5. Dodaj do nich miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii, zamieszaj i smaż, aż miód zacznie „bąbelkować”. Mieszając, pokryj nim gruszki. Smaż całość aż owoce zmiękną.

  6. Podawaj gofry z ułożonymi na wierzchu karmelizowanymi gruszkami.

Zharmonizowana kawa:

Linizio Lungo –  łagodny smak kawy o aromacie słodu i zbóż idealnie komponuje się z kawowo-czekoladową nutą, zaś wyrazisty smak karmelizowanych owoców wspaniale podkreśla jej delikatność. Kawa przygotowana w wersji Lungo (pojemność 110ml) – bez mleka.

Partnerem serwisu Rynek Kawy jest sklep www.bogactwokaw.pl

Recenzje kaw, które otrzymaliśmy od www.bogactwokaw.pl znajdziecie tutaj:

Jemen Mocha Matari

India Mysore

Indonesia Mandheling i Sulawesi

Australia Skybury Fancy

bogactwokaw.pl