Testujemy 3 kawki od Finest Coffee: Etiopia Yirgacheffe Grade 2, Kostaryka Tarrazzu SHB i Gwatemala Huehuetenango SHB

Palarnia Finest Coffee, mieszcząca się w podwarszawskim Józefosławiu, oferuje kawy z Ameryki Południowej i Centralnej oraz z Afryki. Regiony takie jak Yirgacheffe w Etiopii, Tarrazu w Kostraryce i Huehuetenango w Gwatemali to miejsca, z których pozyskiwane kawy określają “smak” danego kraju. Dzięki uprzejmości Finest Coffee do naszych testów trafiły dwie kawy uprawiane na wysokościach powyżej 1600 mnpm: Gwatemala Huehuetenango SHB i Kostaryka Tarrazzu SHB oraz Etiopia Yirgacheffe Grade 2.

Test przeprowadził dla nas Dominik Urbański, którego możecie lepiej poznać tutaj: Testerzy kaw: Dominik UrbańskiJaka jest jego opinia o kawach Finest Coffee? Zapraszamy do lektury!

Finest Coffee Kostaryka Tarrazzu SHB

DSCN2145

DSCN2134

 

 

 

 

 

 

 

DRIP

Zaraz po zaparzeniu kawa wręcz eksploduje aromatem marcepanu. Przyjemnie słodki, migdałowy zapach, z odrobiną czekolady utrzymuje się przez długi czas. Pijąc napar pojawiają się jagody, orzechy oraz nuty przypraw. Po kilku minutach jagodowy smak zostaje w pełni zastąpiony czekoladą.

AEROPRESS

W aeropressie, wyciskając kawę do filiżanki, przykładane jest pewne ciśnienie, które powoduje wydobycie z kawy smaków i aromatów, często ukrytych w innych metodach filtrowanych. W przypadku Kostaryki Tarazzu w aromacie pojawia się piernik z orzechem, cynamonem i migdałem. Kawa smakuje tym razem orzechowo, na chwilę dołączają jagody, ale nie są tak intensywne jak w przypadku zaparzenia kawy w dripie.

EKSPRES

Mleko “osładza” każdą kawę. W przypadku Kostaryki sprawia, że kawa jest bardzo słodka. Marcepanowe espresso, z dodatkiem przypraw i orzechów, idealnie sprawdzi się w ustach kogoś, kto lubi słodzić kawę. W tej kombinacji zapomni o białym dodatku i będzie mógł rozkoszować się naturalną słodyczą kawy.

MOKA

Ponownie mamy do czynienia z migdałem i orzechem. Aromat naparu zawiera przyprawy: cynamon i trochę kakao. W smaku dużo orzechów, jagody, jak w przypadku dripa już się nie pojawiają. Po przestygnięciu dołącza migdał i czekolada, które są silnie wyczuwalne w posmaku.

Finest Coffee Etiopia Yirgacheffe Grade 2


DSCN2143  DSCN2140

 

 

 

 

 

 

DRIP

W aromacie pomarańcza, tamarynd i odrobina jabłka. Cytrusy również są obecne, ale ich moc została zahamowana trochę za ciemnym paleniem, które powoduje, że po kilku minutach w aromacie pojawia się piernik. Smak kawy można określić jako typowo afrykański: przyjemna kwasowość zielonego jabłka, potęgowana przez lekko kwiatowy aromat. Do tego dochodzą nuty czerwonej porzeczki.

AEROPRESS

Kawa nabiera swojego cytrusowego charakteru. Limonka, pomarańcza w aromacie, w smaku uderza moc skórki zielonego jabłka. Przyjemna kwasowość maleje niestety już po kilku łykach i zostaje zastąpiona smakiem tamaryndowca.

EKSPRES

Ciemniejsze palenie, które przeszkadza rozwinąć się cytrusom w dripie, w przypadku zaparzania w ekspresie wydobywa więcej kwaskowatych niuansów. Nie zawsze takie smaki pasują do kaw z mlekiem, ale w tym przypadku jest OK. Lekko pomarańczowe cappuccino z piernikowym posmakiem. Dla zwolenników bardziej rześkich kaw.

MOKA

Na początku kawa wydaje się być bardzo kwaśna, ale to wrażenie ustaje po lekkim schłodzeniu. Znów pojawia się jabłko i tamarynd, piernikowy posmak utrzymuje się długo po wypiciu. W aromacie da się znaleźć pomarańczę i odrobinę cytryny.

Finest Coffee Gwatemala Huehuetenango SHB

DSCN2147DSCN2151

 

 

 

 

 

 

 

DRIP

Kakao, rodzynki i czekolada. Zarówno w aromacie jak i w smaku. Lekkie nuty owocowe przywołują na myśl suszone śliwki i jeżyny. Po spadku temperatury na pierwszy plan wyłania się karmel. Napar pozostawia długo posmak gorzkiej czekolady.

AEROPRESS

Gwatemala z aeropressu… trudno ocenić. Wygląda na to, że kawa ta jest wręcz stworzona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, ewentualnie w dripperze. Po zaparzeniu jej w aeropressie otrzymujemy mieszankę ściągającej owocowej kwasowości z nutami czekolady. Jeśli jednak ktoś szuka niespotykanych wrażeń smakowych, to ta kawa sprawdza się idealnie.

MOKA

Przyjemny kakaowy smak z lekko zaznaczoną kwasowością winogron. Kawa po zaparzeniu wypełnia niemal cały dom swoim aromatem. Po przestygnięciu wyłania się gorzka czekolada, która dodatkowo podkręca charakter gwatemalskiej kawy. Porządny napar.

EKSPRES

W połączeniu z mlekiem Gwatemala zachowuje swoją kakaowo – czekoladową moc. Kawa jest dość delikatna, przez co fani mocniejszych cappuccino czy latte mogą ją uznać za słabą. Lepiej wtedy dodać mleko do czarnego naparu z mokki :)

Dziękujemy palarni Finest Coffee (www.finestcoffee.pl) za użyczenie fantastycznych kaw do testów!

10929961_865595273513892_2726456546710654771_n

 

Dziękujemy także firmie Konesso.pl (www.www.konesso.pl/) za użyczenie nam wspaniałej kawiarki marki Bialetti.

Zapraszamy także do przeczytania testu kawy Australia Skybury Fancy.