Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy zachęcamy do sięgnięcia po kawy ze znakiem Fairtrade

W 29 września 2016 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy – święto jednego z najważniejszych produktów rolnych na świecie.

Konsumentom kawa kojarzy się z przyjemnością, jednak dla ponad 30 milionów rolników z różnych stron świata produkcja kawy to codzienna, ciężka i żmudna, a jednocześnie bardzo słabo płatna praca. Przyczyną tego stanu rzeczy są spekulacje na rynkach finansowych, znikomy wpływ producentów na cenę plonów oraz wahania wielkości zbiorów wywołane m.in. zmianami klimatu. W konfrontacji z siłą wolnego rynku rolnicy okazują się bezbronni. Fairtrade stara się to zmieniać.

Głównym elementem systemu Fairtrade jest gwarantowana cena minimalna wypłacana spółdzielniom rolniczym sprzedającym plony na zasadach Fairtrade. Pozwala ona na pokrycie średnich kosztów zrównoważonej produkcji rolnej, stanowiąc dla producentów istotne zabezpieczenie, zwłaszcza gdy ceny na światowym rynku drastycznie spadają.

Organizacje producenckie otrzymują ponadto premię Fairtrade, czyli dodatkowe środki wypłacane oprócz ceny skupu. Rolnicy i pracownicy samodzielnie decydują, w jaki sposób najlepiej spożytkować premię. Aby poprawić warunki pracy i jakość życia lokalnych społeczności, mogą na przykład wybudować przychodnię lekarską, zakupić lepszy sprzęt rolniczy lub zainwestować w ekologiczną produkcję rolną. W latach 2013-2014 rolnicy uprawiający kawę w ramach certyfikowanych spółdzielni Fairtrade otrzymali premię Fairtrade o łącznej równowartości ponad 49 milionów euro.

Stabilizacja finansowa znacząco zwiększa możliwości stojące przed rodzinami rolników. Jednocześnie zmniejsza prawdopodobieństwo wykorzystywania do pracy dzieci, co – podobnie jak praca przymusowa – jest całkowicie zabronione w systemie Fairtrade.

Rolnikom uprawiającym kawę coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość plonów, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom. Jest to efekt zmian klimatu, których skutki coraz bardziej uszczuplają dochody rolników. Fairtrade kładzie duży nacisk na wsparcie rolników w walce ze skutkami zmian klimatu. – Dzięki Fairtrade mieliśmy szkolenie, jak radzić sobie ze skutkami zmian klimatu i teraz podejmujemy odpowiednie działania – mówi Zeddy Rotich, farmerka i członkini spółdzielni Kabngetuny zajmującej się uprawą kawy w Kenii.

W systemie Fairtrade zrzeszonych jest ponad 800 000 drobnych producentów kawy z 30 krajów świata (łącznie system Fairtrade skupia ponad 1,5 mln rolników i pracowników rolnych). Udział w Fairtrade zapewnia im dostęp do fachowej wiedzy rolniczej i funduszy oraz pozwala planować lepszą przyszłość dla siebie i swoich rodzin.

Materiał przygotowany dzięki informacjom przekazanym przez Fairtrade Polska.

Na temat kawy Fairtrade przeczytacie także tutaj: Kawa traktowana fair – Sprawiedliwy Handel